vrijdag 23 oktober 2015

Bezoek aan Guzang

Deze dag staat Guzang op het programma. En uiteraard kijken we daar naar uit.
Om 8 uur vertrekken is best vroeg, maar wel nodig vanwege de drukte op de wegen.

De eerste stop is na eer uur rijden bij Sylvia op de weg naar Nigeria.
We hebben haar en haar man leren kennen, toen zij in het weeshuis werkten.
Nu hebben ze een boerderijtje en verkopen hun producten in een kraampje aan de weg.

Ze is nu zwanger van het vierde kind. Het zou zo wel eens kunnen zijn, dat er volgend jaar om deze tijd een kleine Jaap of Joke rondkruipt!!!

Er is een mooiere foto, maar ik kan ze nu even niet laden vanuit mijn fototoestel.

Nu door richting Guzang. Daar aangekomen eerst naar de compound waar Kobe woont. Hij is een aantal jaren geleden geopereerd aan zijn beentjes en we bezoeken hem ieder jaar. Zoals altijd werden we allerhartelijkst ontvangen. Helaas is opa vorig jaar overleden. Kobe was op school, maar zijn vader heeft hem snel opgehaald. 
Gonnie heeft ook de andere kinderen bekeken in de compound. Van deze kinderen is ook al geopereerd, voor 2 andere heeft ze consulten geregeld in Sadjocah. Dat zien we volgend jaar wel weer.

Door naar de volgende afspraak. De lagere school. Deze is gelegen tegenover het huis van Mr. Fon in Guzang. Vandaag hadden ze sportdag en in rode sportkleding kwamen de kleinste al aangehold.
Ze zongen ons vrolijk en niet verlegen toe. Heel leuk en aandoenlijk. 
Daarna volgden de grotere kinderen. Nadat we ons pakket schriften en pennen hadden afgegeven werden we verrast met een aantal zelfgemaakte bezems. Kunnen we ook in Nederland gebruiken!

Nu dan toch eindelijk door naar het Health centre, ons hoofddoel van vandaag.
Toen we aankwamen stonden er al een paar mensen op de uitkijk en voor we waren uitgestapt groepten ze al om de auto's heen. Fijn om er weer te zijn!

We werden binnen gevraagd en maakten kennis met de nieuwe dokter Ajabmo, Henry.
Hij werkt in het hele gebied in verschillende health centra. Na een rondje toespraken en een rondje health centre eerst wat gedronken. Daarna naar de grote zaal. Daar zaten minimaal 100 moeders en kinderen op ons te wachten. Ook hier weer gloedvolle toespraken. Dat komt wel goed in Guzang!!

Dinie maakte tijdens haar toespraak wel een grapje over de klok die stilstond. Daar moet nog even een nieuwe batterij in. Kleinigheidje hou je altijd.

Daarna heb ik een gesprek gehad met de lab technicion, Tenye, Maceline.
Dit over de aanvraag van een cellcounter. Hier moet goed over worden nagedacht, maar misschien zijn er andere mogelijkheden.

Op de terugweg naar Bamenda nog langs oud hoofdzuster Mary, die nu een soort van drogisterij runt.
In hevige stortbuien terug naar Bamenda.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten