dinsdag 30 april 2013

Begrafenis ritueel

Dans uitgevoerd door groepen vanuit andere dorpen 
Vandaag was het in Nederland een belangrijke dag, die van de troonswisseling. Wij hebben daar wat van meegekregen via CNN. Gekleed in oranje of met een oranje attribuut hebben wij dat dus ook gevierd.

Maar wij hebben hier in Bamenda ook een zeer bijzonder feest meegemaakt. Namelijk de viering van de begrafenis van de moeder van de Fon van Bamenda Kwe. Dit is een fondom boven in Bamenda.

Aangezien we veel contact hebben met meneer Tangy, een prins van het fondom, en ook omdat daar ons waterproject is gerealiseerd werden we met de hele groep uitgenodigd.

Dit noemen ze hier een celebratial funeral. Er komen dan allerlei hoogwaardigheidsbekleders. Van ieder omliggend dorp komen ook de dansgroepen.
Om de overledene en de Fon eer te bewijzen worden diverse rituele dansen uitgevoerd.

Na eerst de Fon te hebben gegroet werd ons verzocht op de eerste rij stoelen op de grand stand plaats te nemen. En dat is een hele grote eer. Precies zoals wij het bijzonder vonden om aanwezig te mogen zijn, werd onze aanwezigheid zeer op prijs gesteld. We mochten ook gewoon foto's maken. Het grappige is dat er van ons ook minstens 50 foto's zijn gemaakt.
Afscheids ritueel

Na ongeveer 4 uur naar het dansen en andere rituelen te hebben gekeken zijn we weer vertrokken. Nog een laatste buiging en handen klappen voor de Fon en hup weer de auto in naar ons logeer adres.

Tijdens de rit terug was iedereen er over eens dat dit een unieke ervaring was geweest, die niemand had willen missen.







Uitleg Fon:  een Fon is de traditionele leider van een gebied of dorp. Dit is iemand, die wordt gekozen door zijn ' volk' Hij heeft veel invloed op de gebeurtenissen in zijn omgeving, zoals recht spreken en belangrijke beslissingen nemen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten